Inloggen


Paswoord vergeten?

Tips

 

Contact

Je kunt dispuut Antigone bereiken onder abactis_antigone@hotmail.com

 

 

Zoeken

Antigone

Bron: Wikipedia 2008

Antigone is the name of two different women in Greek mythology. The name may be taken to mean "unbending", coming from "anti-" (against, opposed to) and "-gon / -gony" (corner, bend, angle; ex: polygon), but has also been suggested to mean "opposed to motherhood" or "in place of a mother" based from the root gone, "that which generates" (related: gonos, "-gony"; seed, semen).

Antigone (dochter van Oedipus)

Bron: Wikipedia 2008

AntigoneAntigone was in de Griekse mythologie de dochter van Oedipus. Antigone betekent: als haar voorouders.

Toen Oedipus afstand deed van de troon gaf hij zijn koninkrijk aan zijn twee zonen Eteocles en Polynices die zich beiden bereid verklaarden om het jaar te regeren. Maar zij keken niet meer om naar hun vader, die hen vervloekte wegens hun nalatigheid.

Na het eerste jaar weigerde Eteocles de troon met zijn broer te ruilen. Polynices besloot dan Thebe aan te vallen met zijn aanhangers. Beide broers kwamen om in de strijd: de vloek van Oedipus was aldus vervuld. Koning Creon die de troon besteeg verbood dat Polynices begraven zou worden. Antigone, zijn zus negeerde het verbod en werd gevangen. Creon gaf opdracht haar levend te begraven, ondanks het feit dat ze net verloofd was met zijn eigen zoon, Haemon. Antigone's zus Ismene verklaarde dat zij ook had geholpen bij de begrafenis en wilde hetzelfde lot ondergaan. Via Tiresias, een blinde profeet, lieten de goden hun afkeuring blijken over Creons besluit. Hij herriep zijn besluit en besloot Polynices zelf te begraven. Antigone had, om te voorkomen dat ze levend zou worden begraven, zichzelf al opgehangen. Toen Creon aankwam bij de tombe waar Antigone begraven zou worden werd hij door Haemon, zijn eigen zoon aangevallen, waarna Haemon inzag dat hij zijn eigen vader wilde vermoorden en vervolgens zelfmoord pleegde. Toen Creons vrouw Eurydice hoorde van de dood van haar zoon sloeg ook zij de hand aan zichzelf. Zo moest Creon toe zien hoe zijn familie de dood vond door zijn trots en hij te laat tot inkeer was gekomen.

De dichter Sophocles schreef een toneelstuk over deze Antigone

Bron: Wikipedia 2008

Moraal van het toneelstuk: in de epiloog van het toneelstuk staat de moraal van het verhaal: om gelukkig te worden moet je verstandig handelen en de goden niet tarten.

Jean Anouilh heeft het toneelstuk van Sophocles herschreven

Bron: Wikipedia 2008

Antigone, van Jean Anouilh, is een theatertekst, die geïnspireerd is op de antieke mythe, maar die ook breekt met de traditie van deze tragedie. Het is een herschrijving van het stuk van Sophocles, dat werd opgevoerd in de 5e eeuw voor Christus. In deze tragedie veroordeelt koning Creon zijn nichtje Antigone ter dood omdat ze het lichaam van haar broer op een eervolle wijze heeft begraven terwijl dit door Creon verboden was.

De Antigone van Anouilh werd voor de eerste keer opgevoerd in Parijs op 6 februari 1944, tijdens de bezetting door nazi-Duitsland. Het personage van Antigone symboliseert volgens sommigen het verzet, doordat zij zich afzet tegen de wetten van Creon, die de macht vertegenwoordigt. Anderzijds brengt het stuk ook een genuanceerder beeld van Creon zelf dan in het antieke stuk. De psychologie van de machthebber, die belang hecht aan de orde omdat hij chaos als destructief ziet, overstijgt de eenzijdige karakterisering van de antieke tragedie. In dat verband is het wetenswaardig dat Jean Anouilh tijdens de oorlog ook nooit expliciet standpunt heeft ingenomen, noch voor het verzet, noch voor de collaboratie. Deze houding is hem na de oorlog kwalijk genomen.

Antigone (dochter van Eurytion)

Bron: Wikipedia 2008

Antigone was de dochter van Eurytion en de vrouw van Peleus. Antigone betekent: als haar voorouders.

Peleus en Telamon, zijn broer, doodden hun halfbroer Phocus en vluchtten uit Aegina om hun straf te ontlopen. In Phthia werd Peleus gezuiverd door Eurytion en hij trouwde zijn dochter Antigone. Tijdens de jacht op een zwijn doodde Peleus per ongeluk Eurytion en hij ontvluchtte daarom ook Phthia.

Stadswijk Antigone in Montpellier

Bron: Wikipedia 2008

MontpellierMontpellier heeft een historisch stadscentrum met vele smalle straatjes met leuke winkeltjes in het oude centrum van de stad en veel bezienswaardigheden zoals:

 • Place de la Comédie

Het centrum van Montpellier heet Place de la Comédie. Hier zijn een aantal maal per week straatartiesten en muzikanten te vinden. In het midden ligt de Place de l'Oeuf, een ovaal pleintje op het eigenlijke plein. En in het midden van dit ovale plein staat de fontein Trois Grâces, oftewel drie Chariten. Aan de Place de la Comédie ligt ook de Opéra Comédie

 • Montpellierhet Arceaux (een aquaduct in Romeinse stijl)
 • de Opéra Comédie
 • Promenade du Peyrou
 • de triomfboog, Arc de triomphe Le Peyrou
 • Faculté de Médecine
 • Jardin des Plantes
 • Rue du Cannau
 • Stadswijk Antigone
 • Place de la Canourgue
 • diverse herenhuizen:
  • Hôtel des Trésoriers de France
  • Hôtel de Manse
  • Hôtel de Varennes
  • Hôtel de Cabrières-Sabatier d'Espeyran
  • Hôtel de Solas
  • Hôtel d'Uston
  • Hôtel St-Côme

Antigone hoorspel uitgezonden door de KRO

Bron: Wikipedia 2008

Antigone is een hoorspelserie naar het gelijknamige toneelstuk (waarschijnlijk 441 v.C.) van Sophocles. De KRO zond het in twee delen uit, het eerste op dinsdag 11 november 1980, het tweede een week later. De gebruikte vertaling was die van Pé Hawinkels. De regisseur was Louis Houët.

Hoorspel is te beluisteren via deze website

Het verhaal van Antigone is een zeer populair onderwerp voor boeken, theaterstukken en andere werken, zie onderstaand rijtje...

Bron: Wikipedia 2008

Damesdispuut Antigone te Rotterdam

www.dispuutantigone.nl

Theater Antigone te België

Theater Antigone
Overleiestraat 47
8500 Kortrijk
België
post@antigone.be
056 24 08 87